autor / autora, fondo editorial

Àngel Guimerà

Àngel Guimerà

Un 6 de maig, però de 1845, va néixer a Santa Cruz de Tenerife un dels poetes i dramaturgs més importants de la literatura catalana, Àngel Guimerà. La seva influència en el teatre català del segle XIX és inigualable, i la seva obra més coneguda és “Terra baixa”.

Àngel Guimerà va començar la seva carrera literària com a poeta romàntic, però va ser amb el teatre on va aconseguir el seu èxit més destacat. “Terra baixa”, publicada per primera vegada el 1896, és una obra mestra del teatre naturalista i es considera una de les millors peces teatrals en català. Ambientada en un petit poble de pescadors de la Costa Brava, la peça explora temes com l’amor, la passió i els conflictes socials a través dels personatges d’en Manelic, la Marta i l’Àngel.

La trajectòria literària d’Àngel Guimerà no es limita només a “Terra baixa”. Va escriure diverses obres teatrals, poesia i novel·les, tot deixant un llegat ric i diversificat. Les seves obres reflecteixen la seva preocupació per les qüestions socials i morals, així com la seva habilitat per captar la psicologia dels personatges i la vida quotidiana de la societat catalana de l’època.

La figura d’Àngel Guimerà va ser reconeguda i premiada durant la seva vida. Va ser nomenat membre de la Reial Acadèmia de Bones Lletres de Barcelona i va rebre diversos guardons per la seva contribució a la literatura catalana. Avui dia, la seva influència perdura i moltes de les seves obres continuen sent representades i estudiades als teatres i a les escoles.

La col·lecció “Lectures i itineraris” inclou l’edició crítica de “Terra baixa”, a càrrec de Laura Borràs, publicada el 2004. Aquesta edició ofereix estudis i notes que aprofundeixen en la comprensió de l’obra i del context en què va ser escrita. És una eina valuosa per als estudiosos i els amants de la literatura que desitgen explorar més a fons la riquesa de l’univers literari d’Àngel Guimerà.

Amb el seu talent indiscutible i la seva contribució significativa a la literatura catalana, Àngel Guimerà continua sent recordat com un dels grans escriptors de la seva època. La seva obra perdura com un testimoni de la seva habilitat artística i de la seva dedicació a l’expressió literària en la llengua catalana.

Col·lecció Lectures i itineraris. Terra baixa, d’Àngel Guimerà. Edició, estudis i notes a cura de Laura Borràs, 2004.

Terra baixa
Terra baixa

Related Posts