Laberints
19,50 €
L'any 1979 Roland Barthes va organitzar el seminari "La metàfora del laberint", amb la idea d'explorar la seva presència en disciplines molt variades: la mitologia grega, la filosofia, les formes plàstiques, la literatura, el cinema, l'arquitectura i l'urbanisme, els jardins, les matemàtiques, la psicoanàlisi. Aquest plantejament és una de les principals fonts d'inspiració de Laberints. Llocs, textos, imatges, films.
Altres esdeveniments coetanis al seminari de Barthes, com la novel·la d'Umberto Eco Il nome della rosa (El nom de la rosa), el joc informàtic Pac-Man o el film The Shining (El resplandor) de Stanley Kubrick van contribuir poderosament a la popularització del laberint. Aquest llibre recull les múltiples facetes d'aquest auge que ha arribat fins als nostres dies, sense oblidar la història mil·lenària dels laberints arreu del món.
Laberints presta una especial atenció als laberints com a lloc —sigui el laberint de Chartres, el d'Horta o el de Pontevedra— i a la presència del laberint en la cinematografia contemporània. Els llocs citats són exemples del sentit literal de la paraula laberint, una construcció amb camins entrecreuats que fan difícil orientar-se al seu interior, tot i que el seu recorregut té un significat simbòlic ben diferent en cada cas. D'altra banda, cap altre mitjà com el cine ha estat capaç de restituir artísticament d'una forma tan poderosa l'experiència del laberint, d'entrar-hi, de circular pel seu interior, de perdre-s'hi.
Compartir:
Ficha del libro
El autor
Llicenciat en Ciències Exactes, professor de matemàtiques i estudiós del cinema.
Des de l’any 2001 fins al 2013 treballa a l’empresa Gao lletres en la creació de projectes educatius i culturals, molts d’ells per a internet (Poesia Visual, Ciutadania, La Pedrera educació, Una mà de contes, Any Cerdà des de l’educació, CCCB educació).
L’any 1985 publica (amb Jordi Balló i Joan Lorente) Conèixer el cinema, llibre destinat a la introducció del cinema a l’escola. Entre les seves altres publicacions destaquen els llibres editats per Laertes: Mirada al món de Bigas Luna, Ficció criminal a Barcelona. 1950-1963, Jonás cumplió los 25. La educación formal en el cine de ficción 1975-2000, Laberints. Llocs, textos, imatges, films, i Edificis en moviment. Construcció o destrucció. Representació i metàfora.
Ha estat documentalista i guionista de diversos projectes relacionats amb el cinema i l’audiovisual. Va ser comissari (amb Aurora Corominas) de l’arxiu d’imatges i exposició itinerant Fora de camp. Set itineraris per l’audiovisual català, presentada per primera vegada a la Sala Metrònom de Barcelona l’any 1999. També, amb Oscar Tusquets, va comissariar l’exposició Per laberints (CCCB: juliol 2010-gener 2011; Bancaja, València, febrer-maig 2011) i va col·laborar en el catàleg de la mostra.
Va rebre el premi Film-Història 2020 pel seu últim llibre publicat a Laertes: Edificis en moviment.