autor / autora, fondo editorial

Gaston Leroux

gaston leroux

Gaston Leroux va ser un reconegut escriptor i periodista francès nascut el 6 de maig de 1868 a París. Va ser una figura notable de la literatura francesa del segle XX, especialment conegut per les seves novel·les de terror, misteri i intriga.

Leroux va començar la seva carrera com a periodista, treballant per diversos diaris i revistes parisenques. No obstant això, va ser com a escriptor de ficció on va aconseguir el seu major èxit. Va escriure una gran quantitat de novel·les i obres de teatre, però és especialment recordat per dues de les seves obres més famoses: «El Fantasma de l’Òpera» i «El misteri de l’habitació groga».

Publicada per primera vegada el 1909, «El Fantasma de l’Òpera» és una novel·la gòtica que combina elements de romance, horror i intriga. La història gira al voltant d’un misteriós fantasma que habita les catacumbes de l’Òpera de París i s’enamora de la jove cantant Christine Daaé. Aquesta obra ha estat adaptada en diverses ocasions al cinema, al teatre i a l’òpera, convertint-se en un clàssic de la literatura universal.

D’altra banda, «El misteri de l’habitació groga», publicada per primera vegada el 1907, és una novel·la de misteri que captiva el lector amb la seva trama intrincada. La història gira al voltant d’un assassinat que succeeix en una habitació tancada des de dins, sense cap rastre de l’assassí. El protagonista, el periodista i detectiu Joseph Rouletabille, s’enfronta al desafiament d’esbrinar com es va cometre el crim en un escenari aparentment impossible.

La brillant capacitat de Leroux per crear atmosferes inquietants, personatges fascinants i trames intrigants li ha valgut un lloc destacat dins de la literatura de misteri. Les seves obres són considerades clàssics del gènere, i encara avui en dia continuen captivant els lectors amb el seu suspense i el seu gir sorprenent.

Gaston Leroux va deixar un llegat literari durador, influenciant altres escriptors de misteri i terror, i la seva obra continua sent llegida i apreciada per les noves generacions d’amants de la literatura. Amb el seu estil vívid i la seva habilitat per captar l’atenció del lector, Leroux segueix sent un dels autors més estimats i reconeguts en el món de la literatura de misteri.

Col·lecció L’Arcà, 51. El misteri de l’habitació groga, de Gaston Leroux, 2ª ed., 1997. Traducció de Pere Martí i Bertran. Coberta de Jordi Viladoms.

El misteri de l’habitació groga
El misteri de l’habitació groga

Related Posts