República i guerra civil a Catalunya

República i guerra civil a Catalunya

Dels fets d’octubre de 1934 a l’ocupació franquista i l’exili

Pagès I Blanch, Pelai

Colección: Laertes Català, 44
Materias: Historia contemporánea
Año edición: 2021
Páginas: 388
ISBN: 978-84-18292-47-7
Dimensiones: 15,5x23
Disponibilidad: En Stock
Cantidad:
  • Compartir:
22.00€
Descripción

El període de la història que va de 1931 a 1939, d’Espanya i també de Catalunya, va ser sense cap mena de dubte un dels més importants de la nostra contemporaneïtat. Foren els anys en què va estar instaurada la Segona República, en dues etapes —la de pau i la de guerra— que havien generat àmplies expectatives entre les classes populars: el 14 d’abril de 1931 fou una jornada de festa popular com se n’han conegut ben poques en el decurs de la història. Des d’aquell mateix dia, però, els sectors monàrquics i alguns militars varen començar a conspirar contra la República, una conspiració que —després del fracàs de l’intent de cop d’estat del general Sanjurjo l’estiu de 1932— va acabar menant a la guerra civil de 1936-1939.
El llibre tracta d’aquest període en tres parts molt concretes. L’etapa de la República de pau se centra en la importància dels fets del 6 d’Octubre de 1934, per posar de manifest que la proclamació de l’Estat Català per part de Companys va venir acompanyada d’accions socials que varen tenir com a protagonistes l’Aliança Obrera i les diverses formacions polítiques que la formaven. 
La guerra civil és tractada a partir de tres aspectes: les transformacions i canvis econòmics i polítics que van tenir lloc en esclatar la guerra; la internacionalització de la guerra civil; i el paper que va desenvolupar el Partit Obrer d’Unificació Marxista. Finalment, la darrera part del llibre està dedicada a l’ocupació franquista i a l’exili que milers de republicans van portar a terme a partir de 1939. 
D’aquesta manera el llibre fa un repàs als aspectes més significatius de l’etapa republicana, centrant-se en qüestions menys conegudes d’un període que havia començat amb expectatives de canvi, però que va acabar amb una dictadura que es va allargar durant gairebé quatre dècades.

Manufacturer
Products By Alphabet
Tag Cloud
No tags available
Pagès i Blanch, Pelai

Pagès i Blanch, Pelai

AUTOR

Doctor en Historia y profesor de Historia Contemporánea en la Universitat de Barcelona, se ha especializado en estudios sobre el movimiento obrero, la Segunda República, la guerra civil, el franquismo y la transición. En 1972 presentó la tesis de licenciatura sobre Andreu Nin publicada en 197...

  • Cartas desde Moscú. 1921-1930
  • La revolución rusa pasó por aquí
  • Víctor Serge
  • Andreu Nin
  • Andreu Nin

Comentarios (0)

Escribir comentario

Tu nombre:


Tu comentario: Nota: no insertar HTML!

Puntuación: Malo           Bueno

Introduce el código en la casilla de abajo: